Az idén is aktív lesz az ingatlanpiac…

Az idén is aktív lesz az ingatlanpiac…
0
(0)

Az idén is aktív lesz az ingatlanpiac, 150-160 ezer lakás cserélhet gazdát a Duna House szerint.

Az idei első negyedévben közel 40 ezer ingatlanpiaci tranzakció volt, amely ugyan kicsit elmarad a 2021-es évkezdéstől néhány százalékkal, de még így is az elmúlt 10 év második legerősebb évkezdése – közölte a Duna House az MTI-vel vasárnap.

A társaság közleménye szerint a következő negyedévekben is aktív ingatlanpiacra számítanak a szakemberek, így éves szinten várhatóan ismét 150-160 ezer körüli tranzakció várható.

Az idei első negyedévben további áremelkedést tapasztaltak a Duna House szakemberei, különösen az újépítésű ingatlanok és a nagyon keresett panellakások drágultak az ország teljes területén. Az újépítésű szegmensben az év hátralévő részében is drágulásra számítanak a szakemberek, ami a használt ingatlanok árára is hatni fog.
Közölték, mivel várhatóan a hitelkamatok is emelkedni fognak, nem érdemes kivárni azoknak akik az idén szeretnének új otthonba költözni.

A társaság pénzügyi szakértőinek számításai szerint például 20 év futamidővel, 10 évig fix kamatozással és átlagos, 6,5 százalékos piaci kamattal kalkulálva – ha a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkeresetet veszik alapul -, egy kereső esetén, közel 6 millió forintos önerővel és a maximálisan felvehető hitelösszeg segítségével már egy megközelítőleg 30 millió forintot érő ingatlant is meg lehet vásárolni.

Amennyiben azonban két kereső tudja igazolni a hitelező bank felé külön-külön a 352 200 forintos nettó jövedelmét, akkor a maximális terhelhetőséggel és a felvehető legmagasabb hitelösszeggel számolva, 14 millió forintos önerővel akár egy 70 millió forint értékű ingatlan megvásárlását is megalapozza az átlagbér.

(MTI)

(A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com)

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Összehasonlítás

Enter your keyword