Élénkül az ingatlanpiac az év végéhez közeledve.

Élénkül az ingatlanpiac az év végéhez közeledve.
0
(0)

A várakozásoknak megfelelően az év végéhez közeledve élénkül a belföldi ingatlanpiac, a 8800-ra becsülhető novemberi tranzakciószám 10 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit – közölte az MTI-vel kedden a Duna House kedden.

Az ingatlanközvetítő összesítése alapján októberhez képest az éves összevetésnél is jelentősebb, csaknem 12 százalékos az emelkedés. A fellendülést azzal magyarázták, hogy egyszerre kezdtek eladó otthont keresni azok, akik még az idei támogatásokat szeretnék kihasználni, és azok, akik az újak igénybevételével jövőre szerződnének. Az élénkülés ellenére a közlemény szerint az eladóknak többet kell várniuk, mire vevőt találnak, lakástípustól és elhelyezkedéstől függően átlagosan legalább 3-4 hónapot.

Az árak többnyire nőttek, a téglaépítésű ingatlanokat 6-18 százalékkal drágábban lehet eladni tavalyhoz képest, de helyenként majdnem 10 százalékot alkudni is lehet, a panellakásokat pedig pár százalékkal olcsóbban kínálják, mint egy éve. Vidéken a legtöbb vevő az első lakását vásárolta meg a vizsgált időszakban, átlagosan 31,4 millió forintért.

A második leggyakoribb vevőkör a befektetőké volt 26,1 millió forintos átlaggal, míg a legtöbbet, csaknem 51 millió forintot a nagyobb ingatlanba költözők fizették. Budapesten a befektetői célú vásárlások az összes tranzakció 38 százalékát tették ki 55,4 millió forintos átlaggal. Az első ingatlanjukat és a nagyobb ingatlant keresők egyaránt 23-23 százalékkal részesedtek, tranzakcióik átlagos értéke megközelítette a 40 millió, illetve a 90 millió forintot. Az adásvételek összesítése alapján a fővároson belül a 2. kerület volt a legkeresettebb az ingatlanvásárlók körében – tették hozzá. A Duna House decemberben is élénk forgalomra számít. Becslésük szerint 90-100 ezer adásvétellel zárhatja az ingatlanpiac az évet.

(MTI)

(A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com)

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Összehasonlítás

Enter your keyword