Lassan nő az eladók árváltoztatási hajlandósága az ingatlanpiacon

Lassan nő az eladók árváltoztatási hajlandósága az ingatlanpiacon
0
(0)

A legalább három hónapja feladott ingatlanhirdetéseknél már megfigyelhető árcsökkentés; Budapesten nagyobb az esély arra, hogy a hirdetők lefaragnak áraikból, míg vidéken inkább tartják magukat az eladók eredeti elképzelésükhöz – közölte saját adatai alapján az otpotthon.hu kedden az MTI-vel.

Az eladásra szánt ingatlanok áraiban még nem érzékelhető egyértelműen a változás, de az otpotthon.hu szakértői szerint idővel az eladók az árváltoztatási hajlandóság növekedésével reagálnak a megváltozott ingatlanpiaci környezetre.
Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján az idén január és június között ugyan többségében nem történt változás a hirdetési árakban, azonban az esetek 28 százalékában az árak lefelé mozdultak el és mindössze az esetek 4 százalékában emelték meg a hirdetők az eredetileg feltüntetett árat.

Az árváltoztatási hajlandóság leginkább a 3-6, illetve a 6-12 hónapja hirdetők körében mutatkozik meg. A negyed-fél éve hirdetők 37,7 százaléka, a fél-egy éve hirdetők 38,5 százaléka engedett az eredeti árból 2023 első fél évében – fejtette ki a közleményben Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője.

Ezek azok az ingatlanok, amelyek az infláció erősödésének és a rezsiárak emelkedésének idején kerültek fel a hirdetési adatbázisba, így feltételezhető, hogy az eladók akkor még nem realizálták az ingatlankörnyezet jelentős megváltozását – tette hozzá a szakértő.
Arra is kitértek, hogy vidéken nagyobb arányban maradnak a kiinduló hirdetési áraknál és csak az esetek 26 százalékában mozdulnak lefelé. Budapesten és Pest vármegyében a csökkenésre némileg nagyobb az esély – 31 százalék – a vidéki ingatlanhirdetésekhez képest.

Az ingatlanhirdetési portálon idén a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest csaknem 40 százalékkal emelkedett az eladó ingatlanhirdetések száma, míg a kiadó ingatlanoké 18 százalékkal. Idén április és június között a legtöbb eladó ingatlanhirdetést Budapesten, majd Pest vármegyében adták fel, a legkevesebbet pedig Tolna és Vas vármegyékben.
Az otpotthon.hu hazai ingatlanhirdetési portál tulajdonosa és üzemeltetője az OTP Bank Nyrt., 100 százalékos leányvállalata, az OTP Otthonmegoldások Kft.

(MTI)

(A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com)

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Összehasonlítás

Enter your keyword