Mi a CSOK és hogyan vehető igénybe, milyen feltételekkel?

A CSOK rövidítése a Családi Otthonteremtési Kedvezmény-nek.

Ez egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet azzal a céllal hozott létre a kormányzat, hogy a családok otthonhoz jutását segítse. Meglévő gyermekek után igényelhetik házastársak, élettársak, egyedülálló szülők.

A támogatás pontos összege függ a támogatás céljától; a lakás építése, vásárlása vagy bővítése esetén a lakóház hasznos alapterületétől, továbbá a meglévő, illetve vállalt gyermekek számától.

Amennyiben előre vállalt gyermek után veszik igénybe, a házaspárok egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. A kérelmet azoknál a hitelintézeteknél lehet benyújtani, amelyek szerződést kötöttek a Magyar Államkincstárral.

A CSOK igénylést megelőzően az igénylőknek elég sok információval kell megismerkedniük, ellenőrizniük kell, jogosultak-e a támogatásra. Mivel a jogalkotó célja az volt, hogy azok a családok kapjanak magasabb összegű támogatást, ahol 3 vagy több gyermek van, így az igényelhető összeg is ebben az esetben a legmagasabb. Három vagy több gyermek esetében 10 millió forint. Nem titkolt célja a támogatásnak a születésszám növekedésének előmozdítása.

CSOK igénylés folyamata

Az ügyfélnek elegendő csupán arról nyilatkoznia, hogy teljesíti az előírt feltételeket. A következő dokumentumokat viszont ténylegesen szükséges bemutatni:

személyi igazolvány

lakcímkártya

OEP TB jogviszony igazolás, vagy külföldi jogviszony esetén külföldi igazolás és annak hiteles magyar nyelvű fordítása

adóigazolvány

adásvételi szerződés, ha lakásvásárlásról van szó

elektronikus építési napló adatait feltüntető visszaigazolás, ha építkezésről van szó

építőközösségi szerződés, ha társasházépítésről van szó

várandósgondozási könyv, ha magzat után is igénylik.

A hitelintézeteknek vásárlás esetén 30 napon belül, építésnél 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet.

Lehetőség van kedvezményes hitel felvételére is. A CSOK mellé igényelhető állami kamattámogatású kedvezményes hitel is, maximum 15 millió forintos összegig.

Nagyobb változások 2019. július 1-je után léptek érvénybe.

A CSOK részletes szabályai, feltételei, bővebben itthttp://csalad.hu/cikk/csok

Összehasonlítás