Szeptemberben megállt a lakbérek emelkedése

Szeptemberben megállt a lakbérek emelkedése
0
(0)

Szeptemberben megállt a lakbérek emelkedése: országosan gyakorlatilag stagnált (+0,1 százalék), a fővárosban kismértékben (0,3 százalékkal) csökkent a kínálati lakbérek szintje az előző hónaphoz képest. A reállakbérek ezalatt országosan 0,2, Budapesten 0,6 százalékkal mérséklődtek – állapította meg a csütörtökön megjelent KSH-ingatlan.com-lakbérindex.

Az előző év azonos időszakinál országosan és Budapesten egyaránt 12, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 94, illetve 84 százalékkal voltak magasabbak a szeptemberi lakbérek.
A nominális lakbérek szintje a pandémia előtti, 2020. januári csúcshoz képest 2023 szeptemberében országosan 33, Budapesten 29 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek 7,7, illetve 11 százalékkal alacsonyabbak voltak a járvány előttinél. Az előző hónaphoz mérten országosan (-0,2 százalék) és Budapesten is mérséklődtek (-0,6 százalék) a reállakbérek – közölte a KSH.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az MTI-nek küldött kommentárjában ismerteti azt is, hogy október közepére Budapesten például 240 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér, szemben a szeptemberi 230 ezer forinttal.

“Bár ez első látásra jelentős havi szintű drágulásnak felel meg, amely némi korrekciót is jelenthet az augusztusi lassulás és a szeptemberi stagnálás után. Július közepén ugyanis pont erről az árszintről vágtak neki az albérletszezonnak a fővárosi kiadó lakások tulajdonosai. Másrészt szerepet játszik az emelkedésben, hogy az egyes kerületek bérleti díjai eltérő dinamikával mozognak.

A II. kerületben például jelentősen, 300 ezerről 350 ezer forintra nőtt az átlagos lakbér az elmúlt hónapokban. Ezzel átvette az első helyet a korábbi listavezető V. kerülettől, ahol október közepén 344 ezer forint volt az átlagos bérleti díj” – mondta Balogh László. Mint hozzátette, a piac egyelőre keresi az utat, egyértelmű trend még nem alakult ki.

Az ingatlan.com szakértője szerint számottevő áremelkedés nem várható a következő időszakban, mert a fizetőképes kereslet nagyon nehezen tud lépést tartani a bérleti díjak emelkedésével. Ezt jelzi az is, hogy a két legnagyobb albérletkínálattal rendelkező kerületekben, a XI.-ben és a XIII.-ban 240 ezer és 230 ezer forinton stagnáltak a bérleti díjak szeptember közepéhez képest.

(MTI)

(A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com)

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Összehasonlítás

Enter your keyword