Elérte a lakáspiaci forgalom a járvány előtti szintet

Elérte a lakáspiaci forgalom a járvány előtti szintet
0
(0)

Elérte a lakáspiaci forgalom a járvány előtti szintet 2021 első három negyedévében.

Elérte a járvány előtti szintet 2021 első háromnegyedévében a lakáspiaci forgalom, 2020 hasonló időszakához képest 17 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A KSH Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. III. negyedév című kiadványa szerint tavaly a harmadik negyedév végéig használt lakásból 17 százalékkal, új építésűből 26 százalékkal többet adtak el, mint az előző év azonos időszakában.
A tavaly tapasztalt gyors áremelkedés hatására a harmadik negyedévben a használt lakások ára 15, az újaké 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Példaként említették, hogy egy új lakás átlagos ára 40,6 millió forint volt, 4a millió forinttal több, mint az egy évvel korábbi átlag. A használt lakások átlagára éves összevetésben 10 százalékkal, 21,1 millió forintra emelkedett tavaly. Az átlagos négyzetméterár pedig 315 ezer forintra nőtt, ami 12 százalékkal haladta meg az előző évi átlagot.
A KSH adatai alapján Budapesten az első háromnegyedévben egy új lakás átlagosan 49,8 millió forintba került, ami 6,3 millió forinttal több, mint 2020-ban. A négyzetméterárak pedig 10 százalékkal, 875 ezer forintra emelkedtek.

A közlemény szerint meghatározó a XIII. kerület súlya, ahol ebben az időszakban több eladásra szánt lakás épült, mint a főváros többi kerületében együttvéve. A XIII. kerület mellett, amelyben 868 ezer forint volt az új lakások négyzetméterára, sok új lakást adtak el a VIII. és a IX. kerületben is, ahol a fajlagos árak 900 ezer forint körül alakultak, míg a XI. kerületben már 980 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették az új lakásokat. A budai hegyvidéki kerületekben eddig regisztrált, kisszámú új lakás jellemzően 1,2 millió forint fölötti fajlagos áron kelt el.
Egy használt lakás átlagosan 37,6 millió forintba került, ami 3,8 százalékos növekedés 2020-hoz viszonyítva, a fajlagos ár pedig 5,4 százalékkal, 674 ezer forintra emelkedett.

A KSH adatai szerint az új lakások több mint negyedét adták el a megyeszékhelyeken, átlagosan 530 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 16 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. Míg az új lakások átlagos négyzetméterára Győrben és Debrecenben megközelítette, illetve el is érte a 600 ezer forintot, Nyíregyházán átlagosan 417 ezer forintba került.
Hozzátették, egy használt lakás átlagos ára a megyeszékhelyeken 22,8 millió forint, az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint volt. A használt lakásokat tekintve a legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár volt, ezt Debrecen és Győr követte.

A Balaton környéki települések árszintje elérte a négyzetméterenkénti 771 ezer forintot, ami 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 795 ezer forintba került, ami 7 százalékos bővülés 2020-hoz képest.

(MTI)

(A kép illusztráció! Forrás: pixabay.com)

Mennyire volt hasznos ez a bejegyzés?

Kattintson egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig nincs szavazat! Legyen Ön az első, aki értékeli ezt a bejegyzést.

Összehasonlítás

Enter your keyword